Rodzaje kontroli jakości

By   15 stycznia 2014

36Nie wiem czy wiecie, ale kontrola jakości we wszystkich fabrykach i zakładach produkcyjnych może się odbywać w dwojaki sposób. Albo może to być kontrola stuprocentowa albo kontrola wyrywkowa. Każda z nich ma określone wady i zalety, a jej wybór zależy od tego, kto kontroli dokonuje, specjalista ds. kontroli jakości Rybnik.

Kontrola stuprocentowa:

Wady:

  • zmniejszenie wydajnoÅ›ci produkcji,
  • dodatkowe koszty pracy
  • konieczność odrzucenia wielu produktów nie speÅ‚niajÄ…cych norm, które nie zawsze sÄ… logiczne.

Zalety:

  • kontrola nad jakoÅ›ciÄ… każdej jednostki produktu,
  • znaczne polepszenie jakoÅ›ci produktów,
  • dodatkowy atut reklamowy.

Kontrola wyrywkowa:

Wady:

  • możliwość dostania siÄ™ do obiegu produktu ze znacznÄ… wadÄ…, co w konsekwencji może wywoÅ‚ać spadek zaufania dla marki.

Zalety:

  • szybsza produkcja,
  • kontrola nad jakoÅ›ciÄ… na poziomie danej partii produktów.
  • Kontrola stuprocentowa wykorzystywana jest w produkcji m.in. samochodów i broni, a produkcja wyrywkowa przy produkcji sÅ‚odyczy, makaronów i innych artykułów spożywczych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *