Jedną z najbardziej popularnych branż, w której specjalista kontroli jakości odnajdzie swoje miejsce, jest branża spożywcza. Głównym wymaganiem stawianym kontrolerom jakości w tej branży, jest ukończenie wyższych studiów na kierunku technologii żywności i żywienia lub towaroznawstwa. Ponadto osoby ubiegające się oto stanowisko, powinny posiadać aktualne badania sanitarno-epidemiologiczne. Dodatkowo przedsiębiorstwa specjalizujące się w produkcji spożywczej oczekują, że kandydaci na stanowisko specjalisty kontroli jakości będą w pełni znali zasady funkcjonowania systemu HACCP, czyli systemu zapewniającego bezpieczeństwo zdrowotne produkowanej żywności.
Podobnie jak inni specjaliści kontrolujący jakość wytwarzanych produktów, specjaliści zatrudniani w branży spożywczej dbają o jak najwyższą jakość dostarczanych surowców, nadzorują przebieg produkcji oraz weryfikują czy końcowy produkt, wyprodukowany został zgodnie z przyjętymi normami.
Znalezienie zatrudnienia na stanowisku specjalisty kontroli jakości w branży spożywczej, jest stosunkowo łatwe. Coraz więcej polskich firm, na najwyższym miejscu stawia jakość wytwarzanych produktów oraz zadowolenie konsumentów.
Ponadto duży wpływ na wartościowy charakter stanowiska specjalisty kontroli jakości mają dyrektywy europejskie oraz liczne ustawy dotyczące bezpieczeństwa żywności i żywienia, którym branże spożywcze muszą być konsekwentnie podporządkowane.
Branża spożywcza powinna być jeszcze bardziej kontrolowana