Nie wiem czy wiecie, ale kontrola jakości we wszystkich fabrykach i zakładach produkcyjnych może się odbywać w dwojaki sposób. Albo może to być kontrola stuprocentowa albo kontrola wyrywkowa. Każda z nich ma określone wady i zalety, a jej wybór zależy od tego, kto kontroli dokonuje, specjalista ds. kontroli jakości Rybnik.
Kontrola stuprocentowa:
Wady:
- zmniejszenie wydajności produkcji,
- dodatkowe koszty pracy
- konieczność odrzucenia wielu produktów nie spełniających norm, które nie zawsze są logiczne.
Zalety:
- kontrola nad jakością każdej jednostki produktu,
- znaczne polepszenie jakości produktów,
- dodatkowy atut reklamowy.
Kontrola wyrywkowa:
Wady:
- możliwość dostania się do obiegu produktu ze znaczną wadą, co w konsekwencji może wywołać spadek zaufania dla marki.
Zalety:
- szybsza produkcja,
- kontrola nad jakością na poziomie danej partii produktów.
- Kontrola stuprocentowa wykorzystywana jest w produkcji m.in. samochodów i broni, a produkcja wyrywkowa przy produkcji słodyczy, makaronów i innych artykułów spożywczych.