Specjalista kontroli jakości to nazwa zawodu, który dla wielu osób może brzmieć dość mętnie i niestandardowo. Trudno od razu wychwycić, czym może zajmować się taka osoba. Przychodzi jednak na myśl, że jest to ktoś, kto pracuje w zakładach przetwórczych, czy w innych działach związanych z produkcją. W rzeczywistości ma on za zadanie dbać o jak najwyższą jakość wytwarzanych produktów. Czym powinien się cechować?
Po pierwsze, specjalista kontroli jakości musi być osobą niezwykle skrupulatną i dokładną. Często na ostateczną ocenę jakości wpływają bardzo niewielkie czynniki, które dla przeciętnego zjadacza chleba mogą wydawać się nieistotne. Mała rzecz może jednak skutecznie zmieniać sposób funkcjonowania całego produktu, a w konsekwencji doprowadzić do wielu reklamacji. Występujące w większej ilości mogą być zgubne dla firmy, nie tylko pod kątem finansowym, jako że każdy zwrot i naprawa to dodatkowe koszty, również pod kątem wizerunkowym. W dobie social mediów informacje o często pojawiających się wadach mogą bardzo szybko rozprzestrzenić się w sieci, skutecznie zniechęcając do zakupu właśnie naszych produktów.
Specjalista kontroli jakości musi być również bardzo asertywny. Powinien umieć zwracać uwagę innym osobom. Jest to absolutnie niezbędne, jeśli chce wydawać obiektywne opinie na temat procesu produkcyjnego.
Skrupulatność przede wszystkim